Periodisk fasta

Periodisk fasta kallas ibland även för intermittent fasta och innebär enkelt förklarat att man fastar under en del av dagen, eller under vissa dagar. Det finns olika metoder att använda sig av för periodisk fasta. Två vanliga metoder kallas för 16:8 och 5:2, men det finns även andra sätt att använda sig av periodisk fasta på.

Metoden 16:8 innebär att man fastar 16 timmar av dygnet och har sedan ett ätfönster på 8 timmar. I praktiken innebär det oftast att man inte äter frukost, utan dags första måltid brukar vara vid lunch. 5:2 metoden innebär istället att man fastar två av veckans dagar, och äter som vanligt resterande fem dagar.Det finns flera olika anledningar till periodisk fasta, men alla handlar vanligtvis om hälsoskäl. En anledning kan vara viktnedgång, genom att begränsa tidsperioden för mat blir det enklare att inte få i sig för mycket energi. En annan anledning är att många mår helt enkelt bättre att att begränsa tiden de äter.

Vanliga frågor om periodisk fasta

Kan periodisk fasta vara farligt?

Det finns alltid en risk att följa en viss diet eller kosthållning, och det är viktigt att du har koll på vad du gör. Periodisk fasta är vanligtvis relativt riskfritt, eftersom du anpassar fastan efter dina personliga preferenser. Men periodisk fasta passar inte alla, mår du dåligt bör du uppgöra med fastan.

Får man äta allting under en periodisk fasta?

Ja, under en periodisk fasta finns inga begränsningar för vad som är tillåtet att äta. Periodisk fasta handlar endast om tidsperspektivet för när du äter och inte äter. Men självklart bör du alltid hålla en hälsosam och varierad kosthållning för bästa hälsoeffekten.

Går man ner i vikt av periodisk fasta?

Det är finns ingen garanti på att du kommer gå ner i vikt av periodisk fasta, men du har bra förutsättningar till det. Eftersom du begränsar dig under vilka tider du får äta, kommer det också finnas mindre tid att få i dig överskott av energi.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0