Trötthet

Trötthet är ett tillstånd som visar sig som brist på energi, ork och kraft. Det är en individuell upplevelse men som alla kan relatera till då den är så vanlig. Däremot kan den ha olika orsaker och det är viktigt att du ser över olika delar av ditt liv för att hitta din orsak.

Trötthet är ofta uppdelad i fysisk, psykisk eller mental trötthet. Ofta beror den på för lite sömn eller att sömnen varit dålig. Det kan till exempel bero på uppvak under natten, snarkningar, stress eller depression. För mycket arbete eller skärmtid påverkar också mer än vi tror. Sömn störs även av alkohol, kaffe och nikotin.Trötthet är en effekt av att du till exempel ätit mat och haft skärmtid för sent på kvällen. Kroppen sätter igång ämnesomsättningen när den istället behöver vila och återhämta sig, och det blå ljuset från skärmar gör att hjärnan tror att det är mitt på dagen. Detta stör lätt sömnen och du vaknar trött.

Vanliga frågor om trötthet

Varför sover mitt barn dåligt?

Det kan ha många orsaker, men vanligt är att de blir överstimulerade i sin vardag med alla intryck som hjärnan behöver sortera och processa. Långa dagar i förskola eller skola kan skapa stress, och det är viktigt att barnen får tid att varva ner, utan skärmar, innan de ska sova.

Varför är jag alltid trött?

Du tar förmodligen inte hand om orsaken till problemet. Är du stressad kan det hjälpa att organisera din dag bättre, hitta egentid för stillhet och reflektion samt ägna en stund åt meditation innan du ska sova, alternativt på morgonen. Se även till att du andas genom näsan och ända ner i magen.

Hur hittar jag tillbaka till min energi?

Ta en stund och fundera på vad som gör dig glad. Det kan vara målning, träning, komma ut i skogen eller något annat. Försök göra något varje dag som gör dig glad, och låt hjärtat jobba varje dag också – få upp pulsen. Ta gärna en bra multivitamin och rosenrot.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0