Tandhygien

Att ha en bra tandhygien är något som är mycket viktigt. Det är viktigt med bra tandhygien för att hen ska kunna hålla sina tänder hela, friska och starka livet ut, utan att behöva drabbas av exempelvis en infektion, vilket kan leda till tandlossning och andra problem och besvär p.g.a. dålig tandhygien.

Dålig tandhygien kan i värsta fall leda till tandlossning. Tandlossning innebär att hen får en infektion i tandens fäste och som kan leda till att tänderna blir lösa och lossnar från käken. Det är därför mycket viktigt att hen håller sina  tänder rena varje dag genom att borsta tänderna med fluortandkräm.Hål i tänderna eller karies är något som många drabbas av, både barn och vuxna. Det bildas oftast vid matintag, speciellt vid sockerintag. För att kontrollera att hen inte har drabbats av karies är det viktigt att hen besöker en tandläkare eller tandhygienist minst två gånger per år för undersökning av munhälsan.

Vanliga frågor om tandhygien

Vad är tandhygien?

Tandhygien handlar om att hålla tänderna rena och friska för att undvika att få dåliga tänder och dåligt tandkött, vilket i värsta fall kan leda till tandlossning. Genom att sköta sina tänder dagligen med tandborste och andra hjälpmedel kan hen hålla tänderna starka, friska och rena.

Hur håller man tänderna rena?

För att hålla tänderna rena kan man ta hjälp av olika hjälpmedel. De vanligaste hjälpmedlen är tandborste och fluortandkräm. Det är viktigt att hen borstar tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm. Tandborsten ska gärna vara vara mjuk och tät för att inte skada tänderna och tandköttet vid eventuellt för hård tandborstning.

Varför är det viktigt med fluortandkräm?

Fluortandkräm är viktigt då den kan hjälpa till att undvika hålbildning i tänderna. Fluor är ett ämne som stärker tänderna och hjälper till att förebygga pågående hål i tänderna. Det är vanligt att man rekommenderar att ta en till två centimeter fluortandkräm vid varje tandborstning.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 1.00