Nageltrång

Kort och gott kan man säga att nageltrång uppstår när du har tånaglar som är inåtväxande och när nagelns vassa hörn eller kanter tränger in i huden. Tånaglarna orsakar skärsår i huden, samtidigt som nageln fortsätter att växa inåt. Detta resulterar i svullnad och rodnad och kan även leda till inflammationer.

Det finns flera orsaker till att du kan drabbas av nageltrång. Det kan t.ex. bero på att du har klippt tånaglarna felaktigt eller att du använder dig av för trånga skor. Även genetik kan vara en orsak till att du drabbas, såväl som en skada som har uppstått eller att du har en dålig fothygien.



Både män och kvinnor kan drabbas av nageltrång. Problemet är dock vanligast hos unga vuxna och hos tonåringar, jämfört med äldre personer. Det vanligaste är att det är stortån som drabbas, men problemet kan uppstå på alla tår. Det är både jobbigt, obehagligt och smärtsamt och bör således behandlas så fort som möjligt.

Vanliga frågor om nageltrång

Vilka är de vanligaste symptomen?

De vanligaste symptomen på nageltrång är att huden bredvid nageln har blivit hård, öm och svullen. Du kan även känna av en jobbig smärta när du går eller står, samt när tån utsätt för tryck. Ett annat vanligt symptom är att det har börjat byggas upp vätska kring tån som är drabbad.

Kan problemet gå över av sig självt?

Genom att hålla en god fothygien kan du själv behandla och bli av med nageltrång. Du kan t.ex. stoppa in en liten bomullstuss under nageln om du upplever mycket smärta och på så sätt hjälpa nageln att växa korrekt. Har det gått mycket långt kan en operation vara nödvändig.

Är nageltrång något att oroa sig för?

Nageltrång kan låta ganska så ofarligt, men sanningen är att det kan leda till allvarliga problem. Till att börja med kan nageltrång vara mycket jobbigt och smärtsamt, men om du låter det gå för långt kan du till och med drabbas av blodförgiftning.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0