Inkontinens

Inkontinens innebär en oförmåga att hålla kvar urin. Oförmågan att hålla kvar urin kan ha flera orsaker och behöver inte vara ett tecken på sjukdom. Men om du plötsligt drabbas av inkontinens eller misstänker att en sjukdom ligger bakom, bör du uppsöka vård för vidare utredning för att kunna fastställa orsaken.

Inkontinens är vanligast bland barn och äldre med demens. Oftast beror inkontinens hos barn och äldre på oförmågan att kontrollera muskulaturen ordentligt. Även kvinnor i klimakteriet och gravida kan drabbas då fostret kan trycka på urinblåsan och göra det svårare att kontrollera muskulaturen i bäckenet. Att göra knipövningar efter födseln kan hjälpa kvinnan att få tillbaka muskelfunktionen.



I vissa fall kan inkontinens bero på sjukdom. Om man lider av urinvägsinfektion kan det bli svårare att hålla tätt. Även tumörer kan bidra till en försämrad urinfunktion. Om man plötsligt drabbas av inkontinens som inte har någon naturlig förklaring, är det viktigt att uppsöka läkare. Läkaren kan därefter ge rätt behandling.

Vanliga frågor om inkontinens

Vad är inkontinens?

Inkontinens är oförmågan att hålla kvar urin, vilket leder till att urin läcker ut. Urinläckage kan vara alltifrån några droppar till flera milliliter. Inkontinens kan drabba alla och det är vanligt att äldre med demenssjukdomar drabbas av inkontinens. Att drabbas av inkontinens kan vara handikappande, men det finns hjälp att få.

Vad beror inkontinens på?

Inkontinens kan ha flera orsaker, vissa mer allvarliga än andra. I vuxen ålder kan inkontinens bero på urinvägsinfektion, klimakteriet, graviditet, demenssjukdom, MS och andra neurologiska sjukdomar. I vissa fall kan en tumör vara orsaken bakom svårigheterna att hålla urin. Uppsök läkare om du plötsligt drabbas av inkontinens utan förklarliga orsaker.

Hur botar man inkontinens?

I vissa fall kan inkontinens botas. När inkontinensen beror på försvagad muskulatur kring bäckenbotten kan man göra knipövningar och övningar för att träna upp bäckenbotten, vilket stärker upp muskulaturen. Det är också viktigt att inte tömma blåsan för ofta då det bidrar till försvagning av urinblåsans muskler.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0