Hyperhidros

Hyperhidros är ett annat namn för överdriven svettning. Man kan lida av primär hyperhidros, eller sekundär sådan. I den primära varianten upplever man ofta svettning på vissa delar av kroppen som handflator, eller i armhålorna. Den har inte koppling till mediciner eller andra sjukdomstillstånd utan den här typen av hyperhidros finns bara där.

Sekundär hyperhidros upplevs som mer generell svettning och man svettas ofta när man sover. Ofta kan den sekundära hyperhidrosen kopplas till läkemedelsbiverkningar eller till andra sjukdomstillstånd. Överlag innebär sjukdomen stora svårigheter för den som är drabbad. Man kan dra sig undan, man klär sig i extremt tjocka plagg för att svetten inte ska synas med mera.Det är viktigt att tänka på att överdrivna svettningar kan drabba personer var som helst på kroppen. Vissa svettas mycket i handflatorna, andra under fötterna. Några svettas kring underlivet och i ljumskarna medan en tredje har problem med överdriven svettning på ryggen. Men det finns hjälp att få om man drabbas.

Vanliga frågor om hyperhidros

Kan hyperhidros botas?

Hyperhidros kan inte botas helt, men det finns flera sätt att lindra besvären på. Många blir till exempel hjälpta med botoxinjektioner som görs på de ställen där man svettas som mest. Andra kan använda starkare deodoranter för att bli av med besvären, och det finns även läkemedelsbehandling.

Vem kan drabbas av hyperhidros?

Alla kan faktiskt drabbas av hyperhidros. Vissa får det redan som barn, andra i tonåren och någon drabbas först som vuxen. Omkring 1-3 % av världens befolkning lider av hyperhidros och både män samt kvinnor kan drabbas. Oavsett när man drabbas kan man minska besvären.

Kan hyperhidros växa bort?

Ja, när det gäller hyperhidros kan det faktiskt växa bort. Antingen helt eller delvis. Men sjukdomen kan också förvärras, eller försvinna för att sedan plötsligt blossa upp igen. För många minskar dock besvären rejält i 40-50 årsåldern och sedan försvinner svettningarna helt, förutom de normala svettningar man har.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0