Ett praktiskt sätt att få lite mer övergripande koll på sin hälsa är genom att göra en hälsokontroll via blodprov. Provet ger en snabb och oftast rättvisande bild över hur kroppen egentligen mår och det finns en hel del saker man kan få svar på bara genom att lämna lite blod.
I blodprovet kan man till exempel få svar på om man har järnbrist, om blodkropparna mår bra, om man har brist av någon vitamin eller ifall något av kroppens organ inte riktigt fungerar som de ska. Misstänker man att något är fel kan man också ta mer specifika prover kring just det.
Ett blodprov för hälsokontroll kan man ta på sin hälsocentral. Det finns också möjlighet att ta blodprov på en del apotek. I samband med vanliga hälsoundersökningar brukar det i regel tas ett blodprov, men om man vill går det utmärkt att kontakta vårdcentralen för att ta ett prov separat och be om en analys av det.
Vanliga frågor om hälsokontroll via blodprov
I regel gör det inte ont att ta ett blodprov. Prov för hälsokontroll tas vanligen i armvecket och man kan känna att det sticker till lite lätt. På barn kan provet tas i fingertoppen, men då kan man inte göra lika många eller ingående analyser av provet.
Nej, ett blodprov för hälsokontroll ger inga biverkningar. Man kan få ett litet blåmärke på stickstället, och det kan bli lite ömt. Om ett stick gått fel kan man också drabbas av lite känselbortfall eller stickningar i handen. De här biverkningarna är dock snabbt övergående.
Ja, det händer att ett blodprov för hälsokontroll kan visa fel. Ibland kan det vara så att provet är taget efter man ätit och det då visar fel resultat. Provet kan också ha blivit felaktigt hanterat eller kontaminerat. Det händer också att provsvar blandas ihop, men det är ovanligt.