BMI eller kroppsmassindex är ett sätt att mäta förhållandet mellan vikt och längd för att se om man är normalviktig, underviktig eller överviktig. Man delar vikten i kilo med kroppslängden i meter i kvadrat, alltså kg/m2. Normalvikt är mellan 18.5 – 25. Över 25 räknas som övervikt och över 30 räknas som fetma.
Det är viktigt att komma ihåg att alla kroppar är individuella och BMI är inte ett absolut säkert sätt att bestämma om man är normalviktig. En stor benstomme och hög muskelmassa kan ge ett missvisande BMI. BMI är ett sätt att mäta normalvikt på men det är klokt att använda flera.
BMI är en siffra som kan anvisa undervikt, normalvikt, övervikt och fetma men det kan inte ge en helhetsbild. Det är dock en bra vägvisare och en varning för att se över hälsan om man hamnar i en kategori utanför normalviktig. BMI är en guide till en bra vikt, inte en helhetsbild.
Vanliga frågor om BMI
Man mäter BMI genom att väga sig och mäta sin längd, sen tar man vikten i kilo och delar det med kroppslängden i meter i kvadrat. Man får då en siffra som visar vilken kategori man hamnar i, underviktig, normalviktig, överviktig eller fetma. BMI är en riktlinje, inte en sanning.
Om du hamnar i kategorin överviktig fast du äter hälsosamt och tränar, så kan du mäta din benstomme och även muskelmassa för att se om det jämnar ut helhetsbilden. Riskerna för diabetes och andra livsstilssjukdomar ökar i den här kategorin. Kom ihåg att BMI är en riktlinje.
Att vara underviktig är inte lättare än att vara överviktig. Du kan behöva hjälp för att gå upp i vikt. Du kan få råd av en dietist om hur du kan gå upp i vikt utan att ta till onyttigheter så som snabbmat, kakor och choklad.